Marrakech

Stad van 1001 nachten
Cultuursnuiven Marrakech

Cultuursnuiven

Nou, dat kun je in Marrakech wel. Niet voor niets behoort deze kleurrijke stad tot de zogenoemde Koningssteden van Marokko. De indrukwekkende, vaak eeuwenoude gebouwen spreken voor zich. En je hoeft geen ‘cultuurnerd’ te zijn om daarvan te genieten. Verlies je gedachten – en misschien een beetje van je gestreste zelf – in de wirwar van straatjes in de oude medina; ondergetekende, Mr. Marrakech, zorgt dat je niet de weg kwijtraakt! En wat is het daarna heerlijk om even uit te blazen, onder het genot van een kopje muntthee, in een prachtige palmentuin of op de koele binnenplaats van een riad, met zingende vogels en een klaterende fontein. Ja, de verweerde oude muren van de prachtige Rode Stad herbergen tal van zulke verrassende, ‘geheime’ plekjes.

Gastronomie Marrakech

Gastronomie

Nu we het toch over cultuur hebben: daartoe behoort vanzelfsprekend ook de gastronomie van Marokko. Dankzij mijn goede contacten – en het feit dat mijn oorspronkelijke roots er liggen – weet ik precies waar je kunt genieten van de lekkerste hapjes. Of het nu om de sappigste dadels gaat, het meest geurige brood, supervers zeebanket of een smeuïge tajine. Om nog maar te zwijgen van ‘mijn’ specialiteitenrestaurants, variërend van knusse huiskamerknijpjes
tot chique haute cuisine. Wilt u zelf eens “losgaan” in de keuken? Dan organiseert Mr. Marrakech een culinaire workshop, waarbij je de handen uit de (koks)mouwen mag steken. We doen gezamenlijk boodschappen in de souk, gaan daarmee enthousiast aan de slag en genieten vervolgens samen van de zelfbereide, uiteraard puur Marokkaanse maaltijd.

Bergen en woestijn Marrakech

Bergen en woestijn

De besneeuwde toppen van de Atlas vormen het achterdoek van de Rode Stad, met daarachter het uitgestrekte oker van de Sahara; een koninklijke driekleur, die noodt tot een ontdekkingstocht. Ik voel mij thuis in deze legendarische driehoek, het land van Berbers en nomaden, ik weet er de mooiste panorama’s te vinden en spreek nog steeds hun eigen taal. Graag neem ik u mee op een trektocht naar mijn geboortegrond. Eerst met luxe vervoer wel te verstaan – om dan ter plaatse over te stappen op het deinende ‘schip van de woestijn’: de onovertroffen kameel! Die bonte karavaan voert u dan naar onze romantische overnachtingsplek: een authentiek tentenkamp, waar we eten en muziek maken rond het knapperende vuur onder het fonkelende uitspansel van de sterren. Een droom die u nooit meer zult vergeten.   

Wat je over Marrakech moet weten

Klimaat

Marrakech kent een landklimaat met warm maar niet dat benauwde zomerweer, zoals we dat in Nederland kennen. Je kunt het beste Marrakech bezoeken in het voorjaar en in het najaar, namelijk van maart tot en met mei en van september tot en met november. In deze periodes zijn de temperaturen aangenaam en is het niet te warm. Af en toe, voornamelijk in maart en november, valt er een bui. Wil je Marrakech liever in de winter bezoeken? Dat kan ook prima! Neem dan wel iets warms mee voor in de avond en de nacht.

Reisdocument

Naar Marrakech reis je met een paspoort dat op de dag van vertrek minimaal nog 4 maanden geldig is. Je krijgt bij aankomst een stempel in je reisdocument. Vergeet niet op je telefoon een foto van je paspoort te maken en te bewaren voor het geval je je reisdocument kwijtraakt.

De stad

Marrakesh is op zich een overzichtelijke stad. Eenmaal binnen de prachtige stadsmuren, de medina, kun je je richtingsgevoel gewoon overboord gooien. Om alles te bezoeken zijn twee benen genoeg, maar ga er vanuit dat je af en toe verdwaald. De straatjes lopen kriskras door elkaar en er zijn maar weinig straatbordjes of paddenstoelen die je de weg wijzen.

Kleding

Hoewel men in Marrakech echt wel wat gewend is, wordt van toeristen verwacht dat ze zich uit respect voor de bevolking niet te bloot kleden. Bij het bezoeken van de medina, de souk, musea, openbare gebouwen en religieuze gebouwen is het de regel dat schouders, buik en knieën bedekt zijn. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. In de meeste restaurants, uitgaansgelegenheden en in het hotel, gelden geen voorschriften of adviezen. Voor het wandelen in de oude medina en in de natuur/woestijn, kun je het beste comfortabele schoenen dragen. En vergeet je zwemkleding niet voor een frisse duik! Ten slotte het advies: laat waardevolle spullen en sieraden thuis!!!

Vervoer

Taxi’s zijn er in overvloed maar lang niet alle taxi’s hebben een taximeter of zetten deze aan. Spreek daarom tevoren een prijs af.

Betalen

De Marokkaanse munteenheid is de dirham waar je overal mee kunt betalen. 1 Euro is ongeveer 10,5 Dirham dus als je simpel onthoudt dat 10 dirham gelijk staat aan 1 euro is, zit je altijd goed. Marokkaanse dirhams kun je pinnen bij banken en hotel(s). Vergeet voor vertrek niet je bankpasinstelling te wijzigen van Europa naar wereld/Afrika.
Ook op de luchthaven en in het hotel kunnen Euro’s worden omgewisseld in dirhams.
Bij de meeste grote winkels (niet in de oude medina) kun je betalen met je creditcard of pinpas.

Nothing is impossible

Losse excursies

Wilt u alleen een transfer, bijzondere (woestijn)overnachting, lunchen in de woestijn of excursie boeken?
Ook dat kan ik voor u verzorgen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Accommodatie

Kookworkshop-Excursies

Eten & drinken

Excursies

Tours

Quad-Excursies

Activiteiten

hammam Marrakech

Workshops